Kantaatti tohtorin- ja maisterinvihkiäisissä 1894

Sopraanolle, baritonille, sekakuorolle ja orkesterille. Sanat Kasimir Lönnbohm (= Leino). Valmistui 1894; ensiesitys Helsingissä 31.5.1894 (Aino Ackté, Abraham Ojanperä, Sinfoniakuoro[?], Helsingin orkesteriyhdistyksen orkesteri[?], johtajana Jean Sibelius). Sovitus sekakuorolle (Juhlamarssi) 1896.

Jean Sibelius toimi keväällä 1894 Helsingin Yliopiston musiikinopettajana Richard Faltinin sijaisena. Viranhoitoon kuului Promootiokantaatin säveltäminen Yliopistolle. Kasimir Leino oli vastuussa kömpelöstä ja pateettisesta tekstistä. Sibelius oli pakottanut hänet kömpelyyksiin, kuten Hämeenlinnan lyseossa opiskellut Eino Leino sai isoltaveljeltään kuulla.

"Veljeni Kasimir oli kirjoittanut jonkun juhlarunon hänelle. - [Sibelius:] Tässä minä tarvitsen aa--aa--aa. Tuossa minä tarvitsen ii--ii--ii. Taikka muuten minä sävellän jonkun Hufvudstadsbladetin ilmoituksen.
Veljeni Kasimir oli raivoissaan.
- Mahdoton mies! karjui hän.
- Epäilemättä, myönsin hyvällä omallatunnolla.
- Mutta mitä tehdä moiselle miehelle?
- Ei muuta kuin estää hänen liian suurta ruokahaluaan.
Se oli totta. Sillä Jean Sibelius on ääretön ihmissyöjä."

Harjoituksissa nuori Aino Ackté, tuleva tähtisopraano, ihmetteli "epälaulullista" osuuttaan ja orkesterin ja kuoron "räikeitä disharmonioita". Romanttinen ja katkelmallinen kantaatti ei kuitenkaan ole erityisen kokeellinen teos. Se kestää yli 20 minuuttia, mutta ei yllä lähellekään Kullervon omaperäisyyttä.

Harvinaista kyllä, Sibelius käyttää fuugaa yhtenä elementtinä. Myöhemmin hän oli sitä mieltä, että fuugia on kyllä syytä tehdä teknisinä harjoitelmina, mutta niillä ei saisi kiusata yleisöä konserteissa.

Teoksessa on kohtia, jotka nykykuulijan perspektiivistä tuntuvat ehdottomasti banaaleimmalta Sibeliukselta. Historiallisesta perspektiivistä teoksella on toki arvonsa, ja sopivan huumorintajun omaava kuulija voi löytää siitä paljonkin huvituksen aihetta. Lopun juhlamarssi julkaistiin erikseen ilman orkesterisäestystä. Teoksesta pelastettiin näin se, mitä siitä pelastettavissa oli.

Lähde:

http://www.sibelius.fi/suomi/musiikki/ork_kuoro_orkesteri.htm

 

Cantata for the Helsinki University ceremonies of 1894, JS 105 osa II: Kaskeksi korvet ne raadettiin

 

Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=KhDLGusxaPU

 

Spotify:

Jean Sibelius – Cantata for the Helsinki University ceremonies of 1894, JS 105: II. Kaskeksi korvet ne raadettiin (We tore down and burned the woods for fields)

|
©2019 Kulkurin kujeet